ALLT PÅ EN GÅNG!
Om fenomens sammanflätningar och superpositioner
Bosse Bergstedt
2024-11-15
Varför har du skrivit boken?
Jag har skrivit en bok som jag själv gärna skulle vilja läsa. En bok som strävar efter att tänka annorlunda genom att ifrågasätter det som tas för givet. En bok som bjuder in till plötsliga och oväntade ögonblick av affekter och förundran. Händelser som berör mig som läsare och som medverkar till en vidga förståelsen för hur människor och icke-människor blir till med världen. En bok som bidrar till ett uppgör med de individ- och identitetsfokuserade tendenser som präglar vår samtid.
Vad är boken viktigaste bidrag?
Det som gör boken speciell är jag har arbetat med några inte helt vanliga antagande om världen. En av mina utgångspunkter har varit att skriva en boken till världen för att världen bättre skall förstå sig själv. En annan har varit att detta är en värld som ständigt upprepas i och genom sig själv. Dessa antaganden om världen har gjort det möjlighet för mig att utforska fenomen på ett nytt och annorlunda sätt. Här har jag hämtat inspiration från flera olika håll, bland annat från posthumanism och nymaterialism.
Varför har du arbetat med olika teoretiska perspektiv?
I boken använder jag mig av forskare och författare från vetenskap, filosofi och litteratur för att olika röster skall kunna samtala med varandra, däribland Gilles Deleuze, Karen Barad, Niels Bohr, Donna Haraway, Michel Serres, Elizabeth Grosz, Orhan Pamuk och Inger Christensen. Det har gjort att jag kunnat fläta samman vetenskap och konst, filosofi och poesi, natur och kultur i ett försök att undgå fastlåsta motsättningar. Ett sammanflätande som bidragit till nya begrepp och ny förståelse för hur partiklar, kroppar, språk, ljud och andra fenomen blir till.
Vad har gjort dig intresserad av kvantfysik?
Det har länge funnits ett motstånd mot naturvetenskap inom den pedagogisks forskning som jag varit en del av. Upptäckten av kvantfysik gav mig nya teorier och begrepp för att förstå vad som sker i pedagogiska situationer. De minsta partiklarna sätt att skapa hållbara sammankopplingar genom tillfälliga och oplanerade kvantsprång bidrar med ny förståelse för hur kunskap och lärande blir till.
Varför är kroppen viktig när fenomens skall utforskas?
Vi befinner oss ständigt mitt i och med världen. För att inte överge detta tillstånd gäller det att undgå att spegla eller representanterna en värld som finns utanför oss själva. Det gör att kroppen blir viktig eftersom den ger oss möjlighet att uppleva något före det att det skapas en medveten känsla eller tanke. Därför har jag använd kroppen som ett forskningsinstrument. Genom att kroppen affekteras i mötet med fenomen möjliggörs upptäckten av hur dessa blir till.
Hur har ditt skrivande gått till?
Arbetet med boken har pågått under lång tid och jag har under dessa år om och om igen gjort tillfälliga anteckningar fått att sätta ord på kroppsliga impulser och affekter som berört mig under skrivandets gång. Ofta har tillfälligheter fått avgöra vilka fenomen som jag valt att utforska. Den upprepning som jag tillskriver världen har på så sätt blivit en del av mitt eget skrivande och medverkat till textens blivande. Genom att skriva med ett vardagligt språk och ta med personliga händelser har jag försökt att skapa en text där form och innehåll medverkar till att beröra läsaren och på så sätt skapa insikter om hur världen medverkar till fenomens blivande.
Vem är boken viktig för?
Boken är skriven till dem som vill delta i ett samtal om hur en annorlunda förståelse av världen kan bidra till att möta vår tids många utmaningar, däribland klimat- och miljökriser. En bok för dem som upplevelser sig fångade i ett dualistiskt sätt att förstå sig själva och omvärlden och som söker nya vägar för såväl vetenskap som konst. Boken beskriver aktuella teorier inom posthumanism och nymaterialism och visar hur ett etiskt förhållningssätt medverkar till ett hållbart ansvarstagande för såväl människor som icke-människor.
Utgivningsdatum: 12 december 2024
Förlag: Ekström & Garay
Kontakt till författaren:
mail: bosse.bergstedt@hiof.no
mobil: +46708269160
Resonans: pedagogik – kropp – materia
2024-10-11
Forskargruppen INTRA bjuder in till seminarium och workshops på Vandalorum, Värnamo.
Vad? Konferens med forskargruppen INTRA i samverkan med Högskolan i Östfold
När? lördag 9 november kl 12.30 – söndag 10 november 13.00
Plats: Vandalorum i Värnamo
Kostnad: 1.100 kr, vilket inkluderar samtliga seminarium, fika, lunch och inträde till Vandalorums konstutställningar.
Pedagogik utgår från att kunskap blir till i relationer. I en antropocentrisk tid utmanas vi till att skapa relationer på nya sätt där människan inte längre sätter sig i centrum av tillvaron. I detta seminarium utforskar vi därför kroppens och materians betydelse för kunskap och sätter fokus på estetiska kunskapsprocesser. Utmaningen består i att skapa relationer och kunskap på nya sätt. Hur blir sammanflätningar till mellan kropp och materia? Vad menas med att fenomen befinner sig i ett tillstånd superposition?
Boksläpp i Göteborg – Tre pedagoger – Tre böcker
2024-10-02
Intresset var stort när tre pedagoger presenterade tre nya böcker i Göteborg. Majornakyrkan var fylld med över 40 deltagare som tillsammans skapade en gemensam improvisation genom rörelse, musik, dikt och bild. Ljudnivån var hög när deltagarna gick runt och bekantade sig med varandra. Nya kontakter knöts och vänner från tidigare sammanhang möttes. Därefter följde presentation av böckerna, samtal och mingel med författarna Per Apelmo, Hannes Lundkvist och Bosse Bergstedt.
Böckerna medverkar till att utveckla nya pedagogiska perspektiv och är en del av den forskning som bedrivs inom forskargruppen INTRA, en forskarmiljö som utforskar betydelsen av estetisk aktivitet i pedagogiska sammanhang med särskilt fokus på relationer och materialitet.
Böckerna som presenterades var
Per Apelmo, Med bilden som språk. Bildarbetets praktik och filosofi
Bosse Bergstedt, Allt på en gång! Om fenomens sammanflätningar och superpositioner
Hannes Lundkvist, Tvetydighetens pedagogik – En läsning av Paulo Freires filosofi genom Hegel
De tre böckerna spänner över vardagens praktik genom exempel samt teoretiska och filosofiska perspektiv. De finns att köpa genom författarna och Bokus samt Adlibris.
Tre pedagoger – Tre böcker
2024-08-28
Välkomna till boksläpp i Göteborg!
Du har möjligheten att möta oss och våra böcker vid två olika tillfällen.
Det krävs ingen föranmälan.
Per Apelmo, Med bilden som språk. Bildarbetets praktik och filosofi
Bosse Bergstedt, Allt på en gång! Om fenomens sammanflätningar och superpositioner
Hannes Lundkvist, Tvetydighetens pedagogik – En läsning av Paulo Freires filosofi genom Hegel
De tre böckerna spänner över vardagens praktik genom exempel samt teoretiska och filosofiska perspektiv.
Tillfälle 1: fredag 13 september kl 15.00 då vi inbjuder till webinar
https://hiof.zoom.us/j/69880642711?pwd=e2FlXTO8EfMfPX2uNhDaIERZdOCzIT.1
Tillfälle 2: lördag 14 september mellan kl 14.00-16.00.
Plats: Majornakyrkan, Champansgatan 6, som enkelt nås med spårvagn via hpl Chapmans torg. Samlingen inleds med en gemensam improvisation med musik, dikt och rörelse för att sedan landa i presentation av böckerna, samtal och möjligheter att mingla.
INTRA är en forskarmiljö som utforskar betydelsen av estetisk aktivitet i pedagogiska sammanhang. Där uppstår nya utgångspunkter för hur erfarenhet, kunskap och nya insikter blir till. ”INTRA” sätter fokus på människors tillblivelse i relation med varandra och människors tillblivelse i relation med materia. Materialitet ses som allt ifrån människans kropp, språk och redskap till fysiska miljöer och natur. De tre böckerna medverkar till att utveckla nya pedagogiska perspektiv. De visar hur det är möjligt att väva samman teori och kreativt skapande i praktiska tillämpningar. Mer om böckerna och om forskargruppen INTRA finns att läsa på https://forskargruppenintra.se/
Varmt välkomna!
Hälsar Bosse, Hannes och Per
Böckerna kan köpas på plats eller via Bokus alternativt Adlibris
Att bli till på nytt
2024-08-10
Denna artikel initierades 2021 av att forskargruppen INTRA gått in i ett samarbete med Folkhögskoleföreningen Gyllenhuset som ett par år tidigare ansökt om att få starta en ny folkhögskola. Skolan som sedan startades 2022 fick namnet Mimi folkhög-skola i Göteborg, vars målgrupp är personer som lider av psykisk ohälsa och som en konsekvens av detta har ofullständiga betyg från grund- och gymnasieskolan. Skolan aktualiserade frågan hur tendensen att psykisk ohälsa ökar kan bemötas och hur man i mötet med målgruppen formar verksamheter som bidrar till såväl bildning som återhämtning.
Med bilden som språk
2024-07-19
”Med bilden som språk” är en handledning för bildarbete som vill inspirera till att prova detta och att skapa förutsättningar för fortbildning. Boken presenterar en pedagogik med relevans för alla former av insatser där relationer står i centrum. Det är en pedagogik inte bara för undervisning utan också för socialt arbete, hälsoarbete och fritidssektorn för att nämna några exempel.
Texten är stundtals mycket konkret och direkt när det gäller praktisk handling. Den vilar på erfarenheter från skola, socialtjänst med flera områden. Dessa praktiska erfarenheter kopplas samman med en teoretisk och filosofisk grund. Följande nyckelord och författare ger en anvisning om denna grund;
Kommunikation och relation. Arbetet utgår från Befrielsepedagogiken genom P. Freire, Expressive Arts (EXA) genom P. Knill samt Ny-materialismen genom K. Barad.
Bildarbete leds av en ”processledare” som bär ett huvudansvar för den värdemässiga, teoretiska och filosofiska grunden för arbetet så som det presenteras och exemplifieras i boken. Utan denna grund blir det inget bildarbete.
Finns att köpa på Bokus och Adlibris.
Kommande bokrelease
2024-06-27
Håll ögonen öppna – snart kommer vår inbjudan till bokrelease i Göteborg den 14 september 2024 – gör redan nu en anteckning i din kalender.
Sändlista
2024-06-27
Vill du vara med på vår sändlista? Vi håller på att upprätta en förteckning över alla som delar vårt intresse och som vill ha information om vad som händer inom ramen för INTRA:s arbete. Hör av dig via vår mail!
Tvetydighetens pedagogik – En läsning av Paulo Freires filosofi genom Hegel
2024-02-25
Vi är glada att berätta att Hannes Lundkvists debutbok Tvetydighetens pedagogik – En läsning av Paulo Freires filosofi genom Hegel nu är publicerad och finns tillgänglig i diverse bokhandlar. Boken utforskar Paulo Freires pedagogik utifrån en läsning av Hegels filosofi via Marx, Sartre, Beauvoir, Kosìk och diverse andra tänkare som Freire själv influerades av, såväl som tänkare som är aktuella i vår samtid, så som Rancière, Zizek och Hägglund. Den är uppdelad i tre delar där Hannes utgår från sin nyläsning av Freire och behandlar frågor om ontologi, etik och tillämpning på nya sätt för den kritiska pedagogiken. Boken innehåller ett förord av Jan-Erik Perneman som skrev den första svenska avhandlingen om Freires pedagogik 1977, samt en längre dialog med Per Apelmo från forskargruppen INTRA utifrån hans erfarenheter av att ha tillämpat Freires pedagogik under 50 års tid. Du kan se innehållsförteckning och läsa ett utdrag av boken på Books on Demand
Boken är tryckt via BoD med hjälp av tryckbidrag från Stockholms arbetareinsitutsförening och går även att köpa på nätet hos Adlibris, Bokus, Akademibokhandeln m.fl.
Vi har ett stort men begränsat antal ex för gratis spridning som kan hämtas i Göteborg eller skickas för den som betalar fraktkostnaden – vi sprider gärna dessa så långt lagret räcker. Kontakta Hannes på hannes.lundkvist@mimifolkhogskola.se om du har frågor eller är intresserad av ett sådant exemplar.
Frigörande, affektiva och estetiska perspektiv på pedagogik i praktik och forskning
2023-10-10
Endagskonferens med forskargruppen INTRA i samverkan med Høgskolen i Østfold
30 september 2023
I samband med konferensen lanserades ”Projekt Paulo Freire” där Jan-Erik Pernemans mångåriga arbete i Freires fotspår presenteras i form av filmer, ett Freire-bibliotek samt en lista över ett internationellt kontaktnät i spåren av Freires gärning.
Tre stycken seminarier genomfördes under dagen:
– Frigörande pedagogik i vår tid
– Expressive Arts, den frigörande pedagogiken och nymaterialistisk teori
– Praktiknära forskning och postkvalitativa metoder
Uppföljningsmaterial hittar du under Projekt/Konferens
Forskningsansökan
2022-11-03
Av olika skäl blev det ingen förnyad forskningsansökan 2022. Nu söker vi aktivt samarbetspartners i Norge och Sverige med avsikt att söka forsknings- och utvecklingsanslag under första halvåret 2023. Fokus ligger på tillämpning av den ansats som INTRA arbetar efter.
Texter
2022-11-03
Gruppen har arbetat med två texter med temat Nordiska rhizom inför en publicering i tidskiften Educare under våren 2023:
Per Apelmo och Hannes Lundkvist, ”Musik-dikt-tystnad” – En kartografisk pedagogik i praktiken
Bosse Bergstedt, Det rhizomatiska ljudet betydelsen av att lyssna
Bosse Bergstedt, Per Apelmo och Hannes Lundkvist arbetat med var sitt bokmanus. I detta arbete har vi kontinuerligt läst och kommenterat varandras texter. I några avsnitt har vi skrivit tillsammans.
Bosses manus har titel: Att bli till med världen. Essäer om partiklar, kroppar, poesi, pedagogik och andra gränsfenomen. Texten tar sin utgångspunkt i den världen som alla fenomen blir till med. De gör det genom att koppla samman med varandra. För att utforska detta blivande använder forskaren kroppens mångfald av sinnen. Genom att följa fenomens blivande uppstår kroppsliga affekter som medverkar till att visa hur de blir. I gestaltandet av dessa upptäckter används en rhizomatisk gestaltning som syftar till att skapa sammanflätningar mellan textens essäer.
Pers manus handlar om Bildarbete, bildarbetets pedagogik och filosofi och dess förankring i Expressive Arts. Här samlas erfarenheter utifrån praxis. Denna erfarenhet ställs i relation till den läsning som vi i INTRA gör av P Freire, C Barad med influenser av också G Deleuze och F Guattari. Texten omsätter filosofi i konkreta arbetsansvisningar och förslag.
Hannes manus utgör en läsning av Paulo Freires ontologi, etik och praxis utifrån Hegels och Marx inflytande.
Ytterligare en artikel har skrivits som berör psykisk ohälsa och presenterar hur tillämpningen av EXA med den filosofiska och teoretiska koppling som INTRA står för erfarenhetsmässigt och i framtiden kan vara ett sätt att arbeta med självtillit, självkännedom, självinsikt och självförtroende. Just nu avvaktar vi svar vad gäller publicering.
Bosse Bergstedt har skrivit en artikel som inom kort kommer att publiceras i tidskriften Nordisk Museologi med titeln: Tingens oskuldsfulla hemlighet: The Museum of Innocence, Istanbul. Forskning i anslutning till artikeln presenterades vid INTRA:s konferens ”Intra-aktion mellan människa och materia – från intersubjektivitet till intrasubjektivitet”, Värnamo 31 augusti-1 september 2019.
Freires pedagogik
2022-09-10
Den 17 september 2021 presenterades nyutgåvan av P Freires bok De förtrycktas pedagogik som i sin första utgåva hette Pedagogik för förtryckta.
Som en konsekvens av detta initierades ett arbete i möte och samarbete med Jan-Erik Perneman. Syftet är att intervjua Jan-Erik och på detta sätt sammanställa Jan-Eriks arbete i spåren av dennes möte med P Freire – ett möte som resulterade i en doktorsavhandling och därefter ett helt yrkesliv av dels forskningsinsatser men dels också olika former av tillämpning i en rad olika sammanhang, i Sverige såväl som internationellt. Jan-Erik intervjuas, vi för samtal och detta spelas in. Vår förhoppning är att vi under 2023 skall kunna publicera dessa inspelningar på INTRA:s hemsida.
Mimi folkhögskola och dess utvecklingsarbete.
2022-03-01
Efter att Folkhögskolföreningen Gyllenhuset i slutet av 2021 fått godkänt av Folkbildningsrådet att starta upp som en egen folkhögskola vid namn Mimi folkhögskola har Hannes Lundkvist i forskargruppen INTRA fått uppdraget som rektor på skolan. Skolan har tidigare samarbetat med INTRA och har i uppdrag att arbeta med bildning och återhämtning för personer som tidigare inte klarat grundskola eller gymnasium på grund av olika former av psykisk ohälsa. Skolan startade upp i egen regi 1 januari 2022 och har numera ca 90 deltagare i lokalerna på Andra Långgatan 29, och utöver det deltagare utspridda på Kvinnocenter i Bergsjön, Föreningen Grunden i Göteborg samt kurser på plats och på distans för medlemmar i Sveriges Fontänhus. Skolan arbetar intensivt med att bygga upp en egen metodik för att lyckas nå en grupp som skolväsendet ofta har svårigheter att nå. Delar av arbetet är influerat av det arbetssätt som INTRA arbetat fram utifrån Paulo Freire och Expressive Arts. För mer info, besök mimifolkhogskola.se eller maila till hannes.lundkvist@mimifolkhogskola.se
Senaste artikeln av Bosse Bergstedt – A4
2021-12-19
Thinking with the world – to explore the becoming of phenomena
Läs artikel av Bosse Bergstedt – A3
2021-09-04
Nya medlemmar
2021-08-10
För att kunna svara upp mot efterfrågan avseende samverkan och uppdrag avseende tillämpning breddar vi medarbetargruppen. Två personer har därför knutits till INTRA: Pers Karin Skogar och Linda Jonsson – se ”Om oss” ”medarbetare”. De båda har på olika sätt varit delaktiga i det utvecklingsarbete som skett genom utvecklingsarbetet SKAPA i Eskilstuna (se Skriftserie E) och har därmed en förtrogenhet med den tillämpning av EXA som där vuxit fram.
Workshop och samarbete med Gyllenhuset i Göteborg
2021-08-09
Forskargruppen INTRA har inlett ett samarbete med Folkhögskoleföreningen Gyllenhuset som ansöker om att få starta en folkhögskola som riktar in sig mot personer med psykisk ohälsa. Gyllenhusets verksamhet bedrivs för närvarande som en del av Arbetarrörelsens folkhögskola i Göteborg, men ansöker om att få bli en självständig folkhögskola under 2022.
Per Apelmo, Pers Karin Skogars och Linda Jonsson från INTRA inledde samarbetet den 9 augusti genom en workshop tillsammans med verksamhetens arbetslag. I Gyllenhusets arbetslag ingår Hannes Lundkvist från INTRA som lärare. Per och Hannes arbetar även med en artikeltext om pedagogik och psykisk ohälsa som kommer ligga till grund för forskargruppens insatser i samarbetet. Det finns en uttalad ambition att hitta former och ekonomi för en fortsatt samverkan mellan folkhögskolan och INTRA. Mer info kommer löpande under samarbetets gång!
Möte med forskargruppen i Värnamo
2021-08-06 — 2021-08-07
Forskargruppen INTRA har träffats för en arbetshelg i Värnamo 6–7 augusti 2021. Vid mötet diskuterades bl.a.:
- Den nya hemsidan som har väckt stort intresse med över tusen besökare från länder över hela världen. Sidan kommer nu att utvecklas ytterligare, bl.a. med nya rubriker för nyheter, uppdrag och folkbildning.
- INTRA:s vetenskaplig referensgrupp som kommer att inbjudas in till ett digitalt möte på Zoom torsdagen den 7 december, kl 14–16. Det är gruppens första träff och kommer att ge möjlighet för presentationer och visioner kring fortsatt samarbete.
- INTRA växer och välkomnar ytterligare två medlemmar – Pers Karin Skogar och Linda Jonsson – som båda är EXA-utbildade och som står till förfogande för uppdrag såsom workshops och olika former av utbildning och tillämpningar m.m. i linje med forskargruppens arbete (se ”Om oss – medlemmar”)
- INTRA kommer under hösten att fortsätta arbetet med forskningsansökningar, bl.a. inför Norges forskningsråds utlysning i februari 2022. Kontakter kommer även att tas med Folkbildningsrådet i Sverige för att undersöka möjligheten att söka FoU-projekt (Forskning och Utveckling).
- INTRA söker under hösten samarbetsparters i olika organisationer. För nuvarande har vi ett samarbete med Folkhögskoleföreningen Gyllenhuset i Göteborg.
- När det gäller skrivandet arbetar vi i huvudsak med bidrag till antologin Nordiska rhizom (red. Bosse Bergstedt, Jonas Alwall och Tine Jensen).
Lansering av hemsida
2021-05-28
Nu släpper vi vår nya hemsida! Till dig som hittat hit säger vi VÄLKOMMEN.
Hemsidan är under utveckling och arbetet pågår. Vi tycker dock att vi kommit så långt att vi kan bjuda in till sidan.
Den här sidan som vi kallar för ”Aktualiteter” har vi ambitionen att hålla levande med tankar som enligt vår mening har en aktualitet. Här finns en möjlighet att lämna en kommentar. Om du vill göra ett inlägg vänder du dig till någon av oss i Forskargruppen INTRA.
Vad är det då som återstår?
- I den vetenskapliga referensgruppen tillkommer några namn.
- Ett index kommer att upprättas så att du som besökare lättare hittar i vårt samlade material.
- Vi kommer att länka till andra sidor som vi tycker är av intresse och som tangerar vårt arbete.
- Under Skriftserie D kommer vi att fylla på med avhandlingar, forskningsartiklar och akademiska rapporter samt exempel på tillämpning som vi tycker är av intresse och som tangerar vårt arbete.
Vår engelskspråkiga sida håller på att växa fram. Några av våra bidrag finns redan tillgängliga på både svenska och engelska. Några finns enbart på engelska, flera enbart på svenska. Vi letar finansiering för att möjliggöra översättning till engelska. Vi tar gärna emot förslag och resurser som gör att arbetet kan breddas och fördjupas.
Arbetet med vår hemsida sker ideellt vilket är en styrka men som samtidigt utgör en begränsning.
Väl mött! På det här sättet gör vi våra texter och vårt arbete tillgängligt. Vi hoppas att vårt arbete kan inspirera flera.
Hälsar
Bosse Börje Hannes och Per
Forskargruppen INTRA i maj 2021
Att stimulera samtal
2021-05-08
Socialdemokraterna i Värnamo samlade under våren den grupp som skall arbeta inför valet 2022. INTRA kontaktades med en förfrågan om att i samband med gruppens upptakt bidra med ett upplägg med syftet att stimulera samtal mellan medlemmarna i gruppen. Uppdraget genomfördes på Konst- och designmuseet Vandalorum lördagen den 24 april 2021. Processen berörde modaliteterna bild, musik, dikt och tystnad. Ett uppföljande möte skedde 22 maj.